Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroba proteinů

29. 3. 2011

 

Přednosti fibroblastů pro účely klonování názorně dokládá další úspěch vědců z roslinského výzkumného ústavu a jejich z rostlinského výzkumného ústavu a jejich spolupracovníků z firmy PPL Therapeutics. Právě z fibroblastů ovčích plodů se podařilo počátkem července naklonovat jehně jméno Polly. Jedinečnost tohoto jehněte spočívá v tom, že jeho dědičná informace obsahuje lidský gen. Do připravených fibroblastů byla totiž nejprve metodami genového inženýrství vpravena vybraná část lidské dědičné informace a teprve pak byly fibroblasty použity ke klonování.
O jaký lidský gen se jedná, to zatím rostlinští vědci přísně tají. Genetickými testy ale již stačili prověřit, že gen nebyl celým procesem přenosu do fibroblastů a klonováním zárodku nijak narušen a bude tedy v těle Polly vyrábět plnohodnotnou lidskou bílkovinu.
 Můžeme se jen dohadovat, že jde o bílkovinu využitelnou pro léčbu některé z lidských chorob. Cena těchto bílkovin je z pochopitelných důvodů vysoká a často převažuje cenu broušených diamantů stejné hmotnosti. Můžeme se také dohadovat, že lidský gen byl upraven tak, aby se jím kódovaná bílkovina objevila v mléce ovečky Polly. Z mléka se dá totiž bílkovina snadno získávat v dokonale čistém stavu, což cenu bílkoviny ještě zvyšuje.
 Na příkladu ovce Polly si lze názorně ukázat, jakým směrem se zřejmě bude technika klonování v nejbližších letech ubírat. Produkce klonovaného zvířete je nesmírně náročná a také drahá. Pokud se mají vynaložené prostředky vrátit, je nutné, aby klonovaný živočich „snášel zlatá vejce“, např. v podobě velmi drahé lidské bílkoviny.
Použití fibroblastů z plodů hospodářských zvířat pro to vytváří dobré předpoklady.
 Zajímavé bude, zda se podaří klonovat zvířata i z fibroblastů získaných z dospělých zvířat. K tomuto cíli vzhlížejí s nadějemi ochránci zvířat. Již dlouhá léta jsou na různých místech světa budovány banky, kde jsou hromaděny v zamrazeném stavu fibroblasty získané z nejrůznějších savců – od nosorožců až po vzácné sladkovodní delfíny. Jedna z největších bank tohoto druhu je zřízena při zoo v americkém San Diegu. V tamějších kontejnerech s tekutým dusíkem jsou v teplotě – 196°C uchovávány fibroblasty stovek zástupců ohrožených druhů alespoň v podobě jejich dědičné informace, kterou je možné z fibroblastů snadno izolovat. Že by bylo jednou možné získat z fibroblastů živá zvířata, o tom se zakladatelům bank ani nesnilo.